Workshop Permacultuur deel 1

ws_10_6_2018_2De basis voor het voedselbos was in 2016 een serie workshops over permacultuur. Daarin werd de theorie uitgelegd en de grote lijnen voor het voedselbos uitgezet. Maar permacultuur in de praktijk is wel wat anders dan alleen de theorie kennen. Daarom zochten we naar handvatten om beter permacultuur toe te kunnen passen. Bijgevolg zijn we blij met de workshop van Maranke Spoor, die geschonken wordt door de KNHM, die ons praktisch ondersteund.

De zondag (10 juni) begon met wat lichte bewolking, die later oploste, waarna de zon stralend door kwam. Het voedselbos lag er goed bij, het gras was flink hoog opgeschoten door de regen en stond nu tot aan ons middel.

We verzamelden bij het bankje in boskamer 3 en we maakten kennis met de andere deelnemers voor zover we ze niet kenden en met Maranke Spoor, die de workshop zou leiden.

De workshop begon met een rondje door een stuk van het voedselbos. Tijdens de wandeling observeerden we de omgeving. Welke planten zie je? Wat voor bomen staan er? Hoe is de grondstructuur? Is een plant die je tegenkomt eetbaar of niet? Zijn er dieren of diersporen? Vind je afval? Wat merk je verder nog op? Observeren zonder oordelen bleek knap lastig te zijn.

lookzlook2Zo stond er veel Look zonder look, een plant uit de kruisbloemenfamilie, waarvan de bladeren lichtjes naar knoflook ruiken. Dat is een mooie afweer techniek tegen insectenvraat. Het plantje stond volop op de kale stukken die na de renovatie van maart waren overgebleven. De blaadjes en bloemen kunnen prima gegeten worden. Maar, leerden we, als je plukt of oogst moet je altijd iets laten staan of hangen, voor bijvoorbeeld de vlinders of vogels en om zaad te zetten voor nieuwe plantjes.

Tijdens de wandeling viel ons ook op dat in het ruige terrein niet veel mensen liepen en dat de verkeersweg achter het bos wel heel veel herrie gaf. Ook namen we weinig insecten waar. Maar we hoorden wel veel fluitende vogels in de bosrand.

wordt vervolgd in deel 2, Alice

Gepubliceerd door

Alice

Creative maker and writer, likes to crochet and knit, loves nature.

Eén gedachte over “Workshop Permacultuur deel 1”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.